"Sladovnícky priemysel je jedným z najvýznamnejších sektorov
slovenského potravinárstva. Bez garancie stabilných dodávok energií zo
strany štátu a jasného plánu pre prípad výpadku zásobovania krajiny
plynom nedokážeme vyrábať, čo priamo ohrozuje zásobovanie obyvateľstva
potravinami," spresnil Tomáš Ševčík, predseda sladovníckej sekcie SZVPS.
Sladovne a pivovary na Slovensku podľa neho investujú každoročne milióny
eur do zvyšovania efektivity spotreby energií, napriek tomu je výroba
sladu energeticky náročný proces. Slad je najvýznamnejšou
poľnohospodárskou komoditou po prvom spracovaní na Slovensku.
"Situácia v slovenskom potravinárstve je kritická. Je tu surovinová a
energetická kríza. Konflikt na Ukrajine, jednom z najväčších
producentov surovín pre potravinársky priemysel v Európe, ju ešte viac
eskaloval. Je nevyhnutné, aby vláda začala túto situáciu v
potravinárskom sektore riešiť. Je taktiež nevyhnutné, aby štát zvolal
predstaviteľov celého potravinárskeho sektora. Aby nám predstavil, čo
nás čaká v najbližších mesiacoch, ako nás dokáže podporiť a zabezpečiť
energie na produkciu. Vyrábať potraviny a nápoje bez energií jednoducho
nejde," vysvetlil Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS a člen
predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
(SPPK).
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu združuje výrobcov piva a sladu
na Slovensku produkujúcich 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so
slovenským sladom. Vzniklo v roku 1991 a je členom európskeho združenia
výrobcov piva Brewers of Europe.